Paviljoens Jeroen Bosch tentoonstelling

Directievoering en toezicht op de werkzaamheden.

Begin 2016 organiseerde het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch een grote overzichtstentoonstelling van het werk van kunstschilder Jeronimus Bosch. In een korte periode werden veel topstukken van de kunstenaar vertoont, waarvoor een enorme belangstelling was vanuit de gehele wereld. Om de grote bezoekersstroom in goede banen te leiden was een nieuwe routing gerealiseerd en werden er enkele tijdelijke paviljoens gebouwd naar een ontwerp van BiermanHenket Architecten (entree-, garderobe-, toilet- en personeelspaviljoen).

De paviljoens werden opgebouwd uit zogenaamde schottenketen en een containerunit, welke aan de buitenzijde werden voorzien van multiplex gevelplaten in een donkergrijze kleur. In deze gevelplaten waren op enkele plaatsen perforaties aangebracht in de vorm van gestileerde figuren uit het werk van Jeroen Bosch. Door verlichting aan de achterzijde van de gevelplaten kwamen de figuren in het donker tot ‘leven’.

Projectmanagement

Bijzonderheden
– de korte uitvoeringsperiode;
– het beperkte budget;
– complexe locatie van binnentuinen in het centrum van ’s-Hertogenbosch;
– het Monumentale gebouw en groenvoorzieningen;
– en het bouwen ‘from scratch’.

Onze rol

Asbo heeft een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van de tijdelijke paviljoens op het Museumkwartier in ’s-Hertogenbosch. Voor het Noordbrabants Museum werd Hazenberg Bouw geselecteerd en gecontracteerd. Zij durfde het aan om met een beperkt budget in een korte uitvoeringsperiode de tijdelijke paviljoens te realiseren, waarvan alleen de contouren waren vastgelegd. In overleg met de opdrachtgever en Hazenberg Bouw werd het ontwerp aangepast om het plan financieel haalbaar te maken.
Tijdens de uitvoering van de tijdelijk paviljoens was Asbo verantwoordelijk voor de directievoering en toezicht op de werkzaamheden.

Door goede samenwerking is deze opdracht succesvol uitgevoerd, zelfs onder deze enorme tijdsdruk. De ervaring van Asbo gaf hierbij de doorslag!

Jan Janssen
Projectleidergemeente ‘s-Hertogenbosch