Ondersteuning van gemeenten bij alle vraagstukken op het gebied van vastgoed
Veel gemeenten hebben een uitgebreide vastgoedportefeuille. Asbo ondersteunt gemeenten bij het beheer en onderhoud van dit vastgoed, bij het optimaal benutten van het vastgoed en bij het uitvoeren van nieuw- en verbouwprojecten. Als onafhankelijk begeleider en ondersteuner bieden wij vaart en kwaliteit. Daarbij onderscheiden we ons doordat we echt alles zelf maken. Van onderhoudsplannen, bestekken, programma’s van eisen, aanbestedingsstukken en routekaarten voor verduurzaming van vastgoed tot het opstellen van een inkoopstrategie op maat. We steunen daarbij op de vaardigheden en omvangrijke kennis van zaken die onze eigen experts in huis hebben. Ook hebben we veel ervaring in het samenwerken in omgevingen met verschillende stakeholders en beschikken we over bestuurlijke sensitiviteit. Daardoor zijn we in staat om samen met het gemeentelijk team te werken aan duurzame resultaten.
Beheer, onderhoud en optimaal benutten van vastgoed
Wij kunnen u ondersteunen bij het beheer van de volledige gemeentelijke vastgoedportefeuille. Onze ondersteuning richt zich onder andere op:
- Inventariseren van het vastgoed en adviseren over de strategische planning
- Beoordelen van de onderhoudsstaat en maken van planningen voor onderhoud en renovatie
- Laten uitvoeren en begeleiden van onderhoud en renovatie
- Verduurzamen van vastgoed en doorvoeren van energiebesparende maatregelen
- Adviseren voor beslissingen over aankoop, verkoop, renovatie en sloop van vastgoed
- Advies geven bij plannen voor nieuwbouw en verbouw en voeren van directie en projectregie
De diversiteit van onze ondersteuning in voorbeelden
Gemeenten kunnen met elke vraag op het gebied van hun vastgoedbeheer een beroep op ons doen. Wat we voor gemeenten doen, is heel divers. Het varieert van kleinschalige tijdelijke opdrachten tot langjarige omvangrijke ondersteuning. Onze ondersteuning is vraaggericht en zowel praktisch als strategisch. Enkele voorbeelden:
1. De sporthal vervangen
Stel u heeft een sporthal in het gemeentelijk vastgoedbezit. Over zeven jaar wilt u een nieuwe bouwen. U vraagt zich af wat u moet doen om de sporthal tot die tijd bruikbaar te houden. Welke investeringen zijn wel en niet slim om te doen? Wij onderzoeken voor u wat noodzakelijk is inclusief de te verwachten kosten. Als u dat wenst, kunnen wij de noodzakelijke werkzaamheden daarna ook voor u laten uitvoeren en begeleiden.
2. Werk maken van verduurzaming
Als u plannen heeft voor verduurzaming van uw vastgoedbezit, vraagt u zich mogelijk af hoe u dat het beste kunt aanpakken? In een routekaart voor verduurzaming leggen wij dat voor u vast. Zo’n routekaart is een praktische beschrijving van de beste weg die u kunt bewandelen. Daarin wegen wij alle aspecten van uw plannen voor verduurzaming mee. We leggen de uit te voeren werkzaamheden vast en zetten die af tegen uw financiële belangen, zodat u niet te veel betaalt en de investering kunt spreiden. Daarnaast kijken we ook naar uw maatschappelijke belangen en naar de wettelijke eisen en bijzondere regels waaraan u moet voldoen, zoals milieueisen of voorschriften bij panden met een monumentstatus. Zo verschaft de routekaart u een praktisch en volledig inzicht met een tijdspad voor de te zetten stappen en investeringen voor verduurzaming van uw vastgoed.
3. Onafhankelijke ondersteuning bij lastige situaties
Soms heeft u als gemeente te maken met lastige situaties waar u zelf moeilijk uitkomt. Het lukt bijvoorbeeld niet om het gesprek aan te gaan met bewoners of gebruikers van gemeentelijk vastgoed over gebruiks- of onderhoudsproblemen. Vaak kan zo’n gesprek als onafhankelijke derde makkelijker zijn en kunnen wij u ondersteunen.
Projectregie bij bouwen, verbouwen en onderhoud
Bij nieuwbouw, verbouw en onderhoud van gemeentelijk vastgoed of het doen van (arbo)-aanpassingen kunnen wij de projectregie voeren. Dat kan voor het alle fases van het project, maar afhankelijk van de vraag die u als gemeente stelt, ook voor onderdelen. Op dit moment voeren wij onder andere de projectregie voor de verduurzaming en invoering van een nieuw werkplekconcept voor de gemeente Moerdijk. Voor de gemeente Altena hebben wij de uitbreiding van het gemeentehuis in voorbereiding. Bij beide opdrachtgevers gaat het om het volledige traject van initiatiefase en voorbereiding t/m de uitvoering en nazorg.
Toezicht houden, directie voeren en interim-werkzaamheden
Bij elk project dat wij uitvoeren, is een van onze projectregisseurs uw vaste aanspreekpunt. Deze projectregisseur is ook regelmatig ter plaatse aanwezig, Daarnaast verzorgen wij toezicht op uitvoering van de werkzaamheden volgens de afspraken. Schakelt u ons ook in voor de directievoering, dan nemen wij tevens alle werkzaamheden voor onze rekening die nodig zijn voor een succesvol proces en resultaat. Denk aan overleg met stakeholders en het accorderen van facturen nadat (onderdelen van) de werkzaamheden zijn uitgevoerd en goedgekeurd. Heeft u voor kortere of langere tijd extra expertise nodig in het gemeentelijk team, dan kunt u bovendien een beroep op ons doen voor het uitvoeren van interim-werkzaamheden. Stationering van een van onze medewerkers bij u op locatie of uitvoering van de werkzaamheden vanuit ons eigen kantoor zijn daarbij allebei mogelijk.
Meer weten?

Wij beheren de portemonnee van onze opdrachtgevers alsof het ons eigen geld is
“Bij de bouw van het gemeentehuis Moerdijk was het plan om een integraal contract af te sluiten. Een contractvorm waarbij de aannemer alles regelt. Zowel bouwkundig als installatietechnisch moet de aannemer dan alles aanbieden en organiseren. Dit betekent voor de aannemer een risico en daar hangt een prijskaartje aan. Daarnaast wordt je invloed als opdrachtgever beperkt. Neem bijvoorbeeld het toekomstige onderhoud aan de technische installatie. Daarvoor kan de aannemer zelf een partij inhuren. De aannemer maakt daarbij zijn eigen keuze. Maar als opdrachtgever wil je wel zeker weten dat het een partij is die voldoet aan jouw wensen. Daarom hebben we het anders gedaan. Het werk hebben we in meerdere percelen opgedeeld. Zo konden we beter selecteren op prijs, kwaliteit en met wie we wilden werken. Daardoor konden we niet alleen duurzamer en lokaal werken, we hadden ook meer grip op de kosten zonder dat onze wensen verwaterden. We hebben zelf naar geschikte partijen gezocht en lokaal onder andere een installateur, een plantenleverancier en een interieurbouwer gevonden. Deze aanpak was mogelijk omdat wel zelf alle kennis in huis hebben en weten wat we moet vragen.” Dion de Been, asbo adviseurs bouw en onderhoud